top of page
Skärmavbild 2022-09-23 kl. 17_edited.jpg

Föräldravandring

Många ungdomar i övre mellanstadie- och högstadieåldern rör sig ute på helgkvällarna. Vi vet att det finns alkohol och droger bland ungdomarna och att det är väldigt lätt att få tag på. Fylla och grupptryck är två viktiga anledningar till att bråk uppstår. Risken för misshandel, ofredande och våldtäkt ökar.

Ett sätt att minska riskerna för våra ungdomar är närvarande föräldrar och andra vuxna. Vuxennärvaro är en bra ursäkt för att komma ur jobbiga situationer utan prestigeförluster. Framför allt när de vuxna som finns där är engagerade föräldrar och stödjande vuxna som inte dömer eller moraliserar, men är tydliga med vad som är acceptabelt.

Att föräldravandra är ett enkelt och trevligt sätt att vara med och skapa en trygg miljö ute för våra ungdomar. Det är också ett trevligt sätt att lära känna varandra föräldrar emellan.

Föräldrar i åk 6-9 ansvarar för vandringen på kvällar, se schema nedan.  

Schema VT 2025

Samling kl 22:00

vid skolans flaggstång

på framsidan. Vi avrundar ca 01.00.

Schema VT25_edited.jpg
Hur gör vi?
  • Vi samlas kl 22 vid flaggstången på framsidan. Vi bestämmer vilka som vandrar ihop (minst två och två) och i vilka områden.

  • En-två ansvariga klassföräldrar i respektive klass påminner i god tid inför klassens vandring och möter upp vid skolan, samt delar ut västar. Västarna hämtas och återlämnas i brevlådan som sitter på baksidan av det röda förrådet på skolgården. Kod 707.

 

  • Vi utbyter telefonnummer eller skapar en gemensam WhatsApp-grupp för att enkelt kunna hålla kontakt under kvällen. 

  • Ansvarig förälder för kvällen ringer fältassistenterna för att ta reda på aktuell information. De uppskattar att vi samarbetar!

 

  • Några promenerar och andra kanske cyklar tillsammans. Ta gärna med hunden!

 

  • Avslut sker vid 01:00 såvida det inte uppstår en akut situation. Då fortsätter vi tills läget är under kontroll.

Samarbete

Ring fältassistenter eller ev polis vid våldsamma situationer, vid fester som spårat ur eller vid andra problem. Transportera ungdomar hem som inte kan ta sig hem själva pga för stort alkoholintag etc. Ring fältassistenterna om ni vill rapportera om något ni sett eller känner oro inför.

Fältgruppen Bromma
076 - 120 61 90

Maria Ungdom sover aldrig. Akuten är öppen dygnet runt, året om. Hit kan vi ringa och rådfråga om någon ungdom har akut påverkan av alkohol eller droger, eller vid annan akut oro. 

Maria Ungdoms akut
08 - 123 474 10

Tips inför vandringen

  1. Ett par klassföräldrar ansvarar för att koordinera föräldravandringen i den egna klassen.

  2. Varje klass ansvarar för vandringen två veckor i rad, och schemalägger per halvklass.

  3. Utse en ansvarig för respektive kväll som sätter ihop en telefongrupp och kontaktar fältassistenterna innan vandringen. Du får självklart även delta på andra klassers vandringar.


  4.  Betona vikten av att alla deltar och byter dag sinsemellan vid förhinder. Utgångspunkten är att alla ska delta.

  5. Bär reflexvästarna som gör det säkrare och tydliggör för barnen/ungdomarna vilka vi är. 

Var ska vi synas och
hur ska vi agera?

Var vi kan vandra

Då Äppelviksskolans föräldrar i huvudsak vandrar i Äppelviken/Smedslätten/Ålsten så fokuserar vi på områdena i Höglandet/Nockeby/Olovslund. Särskilt fokus är på områden där ungdomar brukar samlas, såsom Nockeby torg, Olovslundsparken eller runt St. Birgitta kyrka. Man kan även besöka badplatserna såsom badberget vid brofästet i Nockeby och ”Djävulsklipporna” mitt emot Grönviksvägen 71. Gå gärna förbi förskolornas gårdar, skogsdungar eller fotbollsplaner där ungdomar ibland samlas. 


Självfallet varierar platserna beroende på årstid och väderlek. Åk gärna en sväng med tolvan under kvällen, efter kl 23:00. Ring även fältassistenterna och utbyt information om var ungdomar samlas, det kan dyka upp nya platser för säsongen. Ta gärna med ficklampa! Avråd ungdomarna från att gå på spåret! Och prata med dem – de uppskattar att vi finns där!

 

Förhållningssätt

Ha ett öppet förhållningssätt när ni träffar ungdomar ute och visa att ni är där för deras trygghets skull. Säg gärna hej, förklara vilka ni är och erbjud stöd vid behov. Ju fler vuxna vi är ute, desto tryggare Bromma. 

Alkohol

Vi har formellt inte rätt att beslagta eller hälla ut alkohol från minderåriga. Det är polisens uppgift. Prata lugnande med ungdomen och försök komma i kontakt med förälder eller vårdnadshavare så att de kan komma och hämta sitt barn. Transportera hem ungdomar som inte kan ta sig hem p g a för stort alkoholintag.

Är ungdomen redlöst berusad bör Maria Ungdoms akutmottagning eller ambulans kontaktas. Försök få information från eventuella kompisar på plats om hur mycket man druckit och om eventuella andra preparat har tagits.

Hemmafester

Festerna märks på långt håll men kan vara svåra att hantera, särskilt om det är hetsig och stökig stämning. Ofta samlas stora mängder ungdomar på gatan utanför festen. Ta reda på vem som bor på adressen, leta reda på telefonnummer till någon vuxen som står skriven där. Prata med ungdomen som har festen och be dem att avbryta den om de är minderåriga.

 

Vid större fester, kontakta övriga föräldravandrare och fältassistenterna. Alla kan då sluta upp till platsen och hjälpas åt. Fältassistenterna säkerställer i efterhand att föräldrar och vårdnadshavare får information om händelsen. 

Våld

Ring fältassistenter eller eventuellt polis vid våldsamma situationer. Ingrip inte själv. Observera vad som sker, skrik att polis är på väg för att försöka avbryta eller störa situationen. Polisen har hög prioritet när det gäller ungdomsvåld.

Höglandsskolans Föräldraförening
hoglandsskolansff@gmail.com

©2024

bottom of page